Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Μα να γιορτάζουμε τον πόλεμο;

Σήμερα όλα τα σχολεία της χώρας γιόρτασαν την επίσημη αργία της 28ης Οκτωβρίου. Την Δευτέρα είναι και η μέρα της παρέλασης για την ίδια εθνική εορτή.

Πριν από λίγες μέρες διάβασα ένα άρθρο για την πρωτοτυπία του ελληνικού κράτους να εορτάζει και να τιμά την έναρξη ενός πολέμου κι όχι την λήξη του. Έτσι λοιπόν μπήκα στην διαδικασία να ψάξω αν κάτι τέτοιο ισχύει.

Έψαξα λοιπόν για χώρες που βρίσκονται στην Ευρώπη, έλαβαν μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις του Άξονα, δηλαδή χώρες με παρόμοια βιώματα με την δική μας.

Γαλλία

Η Γαλλία εορτάζει την επίσημη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν γιορτάζει καμία κήρυξη.

Πολωνία

Ήταν η πρώτη χώρα που δέχτηκε την επίθεση των Ναζί και παρόλα αυτά δεν έχει καμία επίσημη εορτή που να σχετίζεται με τον Β’ Π.Π.  Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για την Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τσεχία

Η Τσεχία κι αυτή με την σειρά της έχει επίσημη εορτή την λήξη του πόλεμου.

Στην Ελλάδα λοιπόν εορτάζουμε την κήρυξη του πολέμου με την Ιταλία, όπως το ίδιο κάνουμε και την 25η Μαρτίου. Δεν έχουμε ως επίσημη αργία την 3η Φεβρουαρίου ημέρα ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους και πόσοι άραγε γνωρίζουν την ημερομηνία αυτή; Δεν έχουμε κανένα εορτασμό για τη 12η Οκτωβρίου μέρα αποχώρησης των Γερμανών από την χώρα.

Γιατί λοιπόν εορτάζει ένα ολόκληρο έθνος την έναρξη ενός πολέμου, τον θάνατο χιλιάδων στρατιωτών και αμάχων; Επειδή πολύ απλά αν γινόταν το αντίθετο θα έπρεπε να κάνουμε και την ομαδική μας ψυχοθεραπεία καθώς μετά την γερμανική κατοχή άρχισε ο εμφύλιος. Και αν σας φαίνεται αστείο εμένα προσωπικά δεν μου φαίνεται. Έχω δει άτομα στην ηλικία μου να αναφέρονται στον εμφύλιο και να φέρονται με μίσος για την αντίπαλη πλευρά. Υπάρχει κόμμα στη Βουλή που δηλώνει ευθαρσώς πως είναι οι απόγονοι των νικητών του εμφυλίου (κρύβοντας πως είναι οι συνεχιστές των Ταγματασφαλιτών).


Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα περισσότερα, αλλά νομίζω πως μπορείτε να τα διαβάσετε πολύ καλύτερα εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: