Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται... ποια είναι τα αποτελέσματα???

Όλοι μας έχουμε βιώσει τα τραγικά αποτελέσματα τις υποχρηματοδότησης της παιδείας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικά την δύσκολη αυτή περίοδο που ακόμα και ο φιλελεύθερος Σαρκοζί και ο μελλοντικός φορέας της αλλαγής Ομπάμα στηρίζουν το μέλλον των κρατών τους και της κοινωνίας στην εκπαίδευση της νεολαίας δεν είναι δυνατόν ο Υπουργός Παιδείας να μας καλεί απλά σε μία νέα συζήτηση από μηδενική βάση και να μειώνει για μία ακόμη φορά το ποσοστό του ΑΕΠ που δίνεται για την παιδεία και την έρευνα. Πόσο μάλιστα όταν το πρώτο άτομο που καλεί είναι η πρώην υπουργός κ. Γιαννάκου.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο κατά γενική ομολογία συνεχώς το αναφέρουμε ως, αν όχι το καλύτερο στην Ελλάδα ένα από τα καλύτερα, έχουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια πρόβλημα με τους καθηγητές που διορίζονται βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 407 (Π.Δ. 407). Ειδικά φέτος πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου και στο Ηράκλειο αλλά και στο Ρέθυμνο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους λόγω των άστοχων κυβερνητικών επιλογών. Υπάρχουν πολλά Τμήματα του Π.Κ. που βασίζουν την λειτουργία τους στους εν λόγω καθηγητές, είτε παλιά όπως το Μαθηματικό είτε νέα όπως το Τ.Ε.Τ.Υ.

Η πρυτανεία οφείλει να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό το οποίο είναι σαφώς πολιτικού χαρακτήρα. Δεν είναι πρωτόγνωρο για εμάς πως η Νέα Διακυβέρνηση θέλει την τριτοβάθμια εκπαίδευση να τελεί υπό διάλυση προκειμένου να φτιαχτεί η πελατεία των μη κρατικών, ουσιαστικά ιδιωτικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Όλοι όσοι κατέχουν θέση ευθύνης πρέπει και οφείλουν να δώσουν απάντηση στο μέλλον που μας ετοιμάζει ο νεοφιλελευθερισμός.

Η Σύγκλητος του Π.Κ. πρέπει να πάρει σαφή θέση ειδικά στο ζήτημα των Π.Δ. 407. Πρέπει να καταδικαστούν όσοι επιθυμούν τον μαρασμό του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου. Πρέπει να δοθεί απάντηση στις κυβερνητικές επιλογές. Το Π.Κ. πρέπει να θέσει το ζήτημα και να παρθεί μία ανάλογη απόφαση στην Σύνοδο των Πρυτάνεων. Η μετριοπάθεια δεν πρέπει να αποτελεί πλέον λύση για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε το μήνυμα της αλλαγής και της έναρξης μίας νέας εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: