Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Μας "ακυρώνουν" τα πτυχία

Πριν από λίγες μέρες το ευρωπαϊκό δικαστήριο εκδίκασε υπόθεση υπέρ της αναγνώρισης των πτυχίων που παρέχουν Ιδιωτικά Κέντρα Σπουδών ως πανεπιστημιακά. Ουσιαστικά πλέον τα πτυχία μας εξισώθηκαν με τριετή προγράμματα σπουδών.
Το θέμα το είχε ανοίξει ο κ. Χατζηδάκης, σαν ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Φαίνεται πως απ' όποια θέση και αν περνά ο κ. Χατζηδάκης θέλει κάτι να κλείνει (Δημόσιο Πανεπιστήμιο τότε, Ολυμπιακή τώρα). Ακόμα και ο νόμος που ψήφισε η Ν.Δ. το καλοκαίρι παγώνει και δεν εφαρμόζεται. Τραγική είναι και η δήλωση του υπουργού κ. Στυλιανίδη πως ήξερε πως θα υπήρχε αυτή η κατάληξη.
Οι σπουδαστές των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (Κ.Ε.Σ.) πλέον θα μπορούν να μετέχουν de facto στους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. με αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα την στιγμή που εκατοντάδες Τμήματα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. δεν έχουν ακόμα αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα και αποκλείονται αυτομάτως από τον δημόσιο τομέα εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει πραγματωθεί ουσιαστικά η Ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι.
Επιπλέον ουσιαστικά παραβιάζεται και το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος καθώς ουσιαστικά θεσμοθετούνται πλέον τα Ιδιωτικά Τριτοβάθμια Ιδρύματα. Απλά αξίζει να αναφερθεί πως το ελληνικό Σύνταγμα είναι ισχυρότερο έναντι στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Μάλλον όμως κάποιους δεν τους συμφέρει να το δεχτούν αυτό; Γιατί άραγε;
Όπως είναι εύκολα κατανοητό όλα αυτά αποτελούν casus beli. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε την κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια της να εξυπηρετήσει τους εταίρους της και στη διάλυση του ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Φοιτητές και καθηγητές πρέπει να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο ενάντια σ' αυτή την απόφαση καθώς δεν θίγονται μόνο τα δικά μας συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: