Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Η παιδεία στο απόσπασμα

Συνάδελφοι,


τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες όλοι μας διάφορων συμβάντων που συμβαίνουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια και σαν μοναδικό στόχο έχουν την διάλυση του φοιτητικού κινήματος. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει αρωγούς σ' αυτήν της την προσπάθεια πολλούς που δρουν έξω από τα Πανεπιστήμια και προσπαθούν να γίνουν σωτήρες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τις τελευταίες μέρες διενεργούνται σε όλη την χώρα εκλογές για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών αλλά και για ανάδειξη νέου κοσμήτορα (όπως στην Σχολή Θετικών Επιστημών στο Ηράκλειο) ή προέδρων Τμημάτων.

Η πλειοψηφία των φοιτητών είναι υπέρ της καθολικής ψηφοφορίας στις παραπάνω εκλογές διαδικασίες. Το ζήτημα όμως είναι ένα τόσο θετικό γεγονός μας επηρεάζει άμεσα καθώς πρόκειται για εφαρμογή του νέου Νόμο Πλαίσιο. Ένας νόμος που προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Ένας νόμος που έχει μοναδικό στόχο το κλείσιμο του Δημόσιου Πανεπιστημίου και την προώθηση των Ιδιωτικών-Μη Κρατικών Πανεπιστημίων.

Τις τελευταίες δύο βδομάδες έχουμε μπει σε μία διαδικασία που δεν οδηγεί πουθενά. Όχι τόσο στο Ηράκλειο αλλά περισσότερο στην υπόλοιπη χώρα καθημερινά βλέπουμε το φοιτητικό κίνημα να βάλλεται από τα Μ.Μ.Ε, τα πολιτικά κόμματα αλλά και την κοινωνία. Αφορμή για όλα αυτά δίνουν εξω-πανεπιστημιακές μονάδες οι οποίες αρέσκονται στο να δημιουργούν προβλήματα συνεχώς στο φοιτητικό κίνημα. Βρίσκοντας πάτημα στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και στην τραμπούκικη δράση της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. έχουν καταφέρει να αμαυρώσουν την εικόνα των φοιτητών.

Όλοι έχουν εστιάσει σαν κεντρικό πρόβλημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τον τρόπο εκλογής οργάνων. Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της έχουν καταφέρει να στρέψουν τα μάτια της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας. Οικονομοκεντρική και όχι ποιοτική Αξιολόγηση, Δια βίου Εκπαίδευσης στα μέτρα της αγοράς, Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., που νομιμοποιεί ιδιωτικά κέντρα του εξωτερικού, απόπειρα για Αναθεώρηση Άρθρου 16 του Συντάγματος, Νόμος Πλαίσιο, που περιορίζει τα δικαιώματα μας και την ακαδημαϊκή ελευθερία και υποχρηματοδότηση είναι τα κύρια προβλήματα του ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Ο ελληνικός λαός έχει δώσει αγώνες προκειμένου να μπορεί να ασκεί νόμιμα τα δημοκρατικά του δικαιώματα. Η Π.Α.Σ.Π. δεν είναι κατά της καθολικής ψηφοφορίας. Είναι κατά της εφαρμογής του Νόμου Πλαίσιο. Είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της παιδείας. Όλοι μαζί πρέπει να προασπίσουμε τα συμφέροντα του φοιτητικού κινήματος. Όλοι μαζί θα παλέψουμε για μια νέα κοινωνική ανατροπή.





1 σχόλιο:

neoinileias είπε...

Συγνώμη για την όχληση αλλά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η βορειοδυτική Ιταλία
http://neoinileias.blogspot.com